Over branding en schoenen

De openingsact Hester Vlamings biedt directeur NTCB haar "dutch cloggies" aan.

Mijn Eigen Stijl was vorige week in Amsterdam. Eerst bij de presentatie van Dutch DNA, het project van het Nederlands Bureau voor Toerisme. Dutch DNA heeft als doel Nederland op een andere manier onder de aandacht te brengen van mensen uit het buitenland. De klompen en de tulpen zijn nog steeds belangrijk, maar er is méér dat Nederland biedt. Dus worden in Dutch DNA mode ontwerpers, designers, architectuur en erfgoed onder de aandacht gebracht. Met Dutch DNA worden aan het merk “Nederland” naast traditie nu toegevoegd: bakermat van creativiteit, conceptueel denken en praktisch handelen. Een mooi initatief dat meer bekendheid verdient. www.dutchdna2011.com

En dan de presentatie van 5 schoenontwerpers. De uitnodiging was al veelbelovend met de tekeningen van Hester Vlamings en de schoenen waren om te smullen.

Hester Vlamings weet hoe belangrijk het is om als ontwerper niet alleen met commerciële trends bezig te zijn. Het is van belang om je met kunst te voeden en eigen ideeën te ontwikkelen en een eigen visie op schoenontwerp te kunnen laten zien. Hester heeft verschillende collecties op haar naam staan en vele buitenlandse publicaties. Daarin vraagt men zich af wat er in het Nederlandse water zit dat er zulke opmerkelijke designs vandaan komen. De verdieping in klassiek Dutch Design heeft geresulteerd in het bijzondere ontwerp van de Clog Pump (“dutch clog”): een crossover tussen het oudste voorbeeld van Nederlands ontwerp, de klomp en een sexy hoge hak, die kenmerkend is voor Hester Vlamings.

Hester Vlamings

Webshop Tiga Tiga gaat als eerste in Nederland een platform bieden voor schoenontwerpers met een eigen collectie. Dit betekent dat ook ontwerpers die handgemaakte schoenen maken makkelijk te vinden zijn voor de consument. Om te beginnen gat Tiga Tiga naast de eigen collectie, de ontwerpen van Hester Vlamings verkopen, maar ze nodigen alle schoenmakers en schoenontwerpers uit om hun collectie bij Tiga Tiga aan te bieden. 

Tiga Tiga
Wat zou er gebeuren als men uit een bestaande schoen met een herinnering een eigen nieuwe schoen zou kunnen creëren met dezelfde detailleringen en vorm/verhoudingen? Lieke de Koning is in haar werk op zoek naar een manier om met een willekeurige maat stereotype schoenpatronen een toch herkenbare vertaling naar een andere maat te maken, van 45 naar 37. Binnen een afgedragen herenschoen een onderzoek naar sterotype herenschoen-patronen en door middel van deconstructie en maatveranderingen deze vertalen naar een collectie damesschoenen.
Lieke de Koning, Size does matter

Als ontwerper bedenkt Rosa Roozen. Zij geeft constructie vorm en laat de pure schoonheid het beeld bepalen. Zo is er een zichtbaar skelet ontstaan, dat een relatie aangaat met de huid van de schoen. Als ontwerper regisseert Rosa. Zij ontwerpt een bouwpakket, waarvan de verschillende onderdelen worden uitbesteed aan diverse bedrijven. En daarmee laat ze de traditie los waarmee schoenen worden vervaardigd.

Rosa Roozen

 Anna Korshun is een jonge schoenenontwerper, die geïnspireerd raakt door haar communistische achtergrond. De van oorsprong Wit-Russische ontwerper speelt met een algemenere vormentaal, die een tijdloze uitstraling heeft. Korshun doet dit met eenvoudige krachtige lijnen en het weglaten van versiering, stiksels of ornamenten. Deze techniek wordt oorspronkelijk gebruikt bij het maken van meubels. De schoenen zijn vacuüm gevormd in één keer uit slechts een of twee stukken leer.

Anna Korshun

 www.dutchdna2011.com www.hestervlamings.com www.annakorshun.com www.rosaroozen.com www.liekos.nl www.tiga-tiga.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s